NYBÖRJARE INFO

KARATE

 FOSTRANDE-GEMENSKAP-SMIDIGHET-MOTION-SJÄLVFÖRSVAR-TÄVLINGAR

VARIFRÅN KOMMER KARATE?
Karate är ett gammalt kamp- och självförsvars system som började utvecklas på 300-talet i Indien och som spreds på 500-talet till Kina. På 1300-talet hade karaten nått den japanska ön Okinawa. Där hade man på 1600-talet förbud att bära vapen och man tränade karate i hemlighet.

Ordet KARATE bildas av KARA som betyder TOM och –TE som betyder HAND. Alltså TOM HAND.

1916 presenterades karaten på det japanska fastlandet av Gichin Funakoshi. Han kan sägas vara den moderna karatens fader. Hans son YOSHITAKA FUNAKSHI utvecklade därefter karaten vidare.Efter andra världskriget var Japan ockuperat av USA. Efter kriget spreds karaten till USA med hemvändande soldater. Till Europa kom den i slutet av 50-talet och till Sverige i början av 60-talet.I Kristianstad etablerades karaten 1971. Zivko Brajic ordförande i Centrum Karateklubb var med och startade karaten i Kristianstad.

VAD ÄR EGENTLIGEN KARATE?
Man kan säga att karate är olika slag, blockeringar och sparkar. Genom tiderna har det arbetats fram en mängd olika kombinationer, rörelseschema, kontraattacker, försvar och anfall.Beroende på olika lärare (Senseis) som har utvecklat systemen- så tränar man olika stilar.Vi i Centrum Karateklubb tränar stilen Shotokan. För att förstå skillnaden mellan olika stilar måste man själv ha tränat karate.

HUR TRÄNAR MAN KARATE?
Träningslokalen där man tränar karate kallas på japanska för ”Dojo”. Ordet är sammansatt av DO som betyder väg och JO som betyder plats.
Man brukar träna i fyra träningsdiscipliner.
1) Taiso – Uppvärmning
2) Kihon- Grundträning i karateteknik
3) Kumite- Övning med partner eller sparring
4) Kata- Klassiska mönsterövningar
Ett träningspass varar ca 1 timme. Med tiden byggs träningen på med svårare tekniker och kombinationer.

VEM BLIR TRÄNARE I KARATE?
De som har tränat i många år samt utbildats enligt Svenska Karateförbundets utbildnings normer.

HUR FÅR MAN SVART BÄLTE?
Ett svart bälte är inget man får utan man skall träna regelbundet i minst 5-7 år för att prova för det svarta bältet.  Innan dess måste Du ha erhållit lägre bältesgrader, dessa är:
10 Kyu- Vitt bälte, 9 Kyu-Rött bälte, 8 Kyu- Gult bälte, 7 Kyu- Orange bälte, 6 Kyu- Grönt bälte, 5 Kyu- Blått bälte, 4 Kyu- Blått bälte, 3 Kyu- Brunt bälte, 2 Kyu- Brunt bälte 1 Kyu- Brunt bälte.
Dessa bälten kallas Kyu-grader medan svart bälte kallas Dan-grader.

HUR TÄVLAR MAN I KARATE?
I tävling och tävlingsträning har man tagit bort vissa slag och sparkar. Slag och sparkar mot t ex huvudet skall utföras med full kraft men ”bromsas”.
Man ”markerar” tekniken.
Mot kroppen godkänns kontakt, men endast om tekniken är välkontrollerad. Tävlingskaraten kräver bl.a snabbhet styrka och precision. Man tävlar i två discipliner Kata och Kumite.
Men det är långt ifrån alla som tävlar. Många tränar för sin egen skull utan tanke på tävling. Man tävlar i DM, SM EM, VM mm.
Centrum Karateklubb har arrangerat NM, SM, DM och har en årligt återkommande tävling i Kristianstad
som heter Budo Nord Karate Open.

VEM KAN BÖRJA TRÄNA KARATE?
För att börja träna karate spelar det ingen roll om du är gammal eller ung, kille eller tjej. Det behövs inte heller några förkunskaper.
Över 17.000 personer mellan 5-100 år, tränar karate enbart i Sverige.
Vissa ser det som en konst, andra enbart som motion och självförsvar. Genom karate har många fått ökat självförtroende.
Dessutom är det ett skönt sätt att träna upp sina muskler, få en stark kropp samt god hållning.

KLYVER MAN TEGELSTENAR?
Nej, de flesta gör det aldrig.
Att klyva en tegelsten kan vara ett sätt att testa sin förmåga. Men det är definitivt inte det man tränar- eller därför man tränar karate.

VILL DU PROVA TRÄNA?
Vårterminen börjar alltid i slutet av januari och höstterminen börjar alltid i slutet av augusti. Vi brukar alltid erbjuda två gratis träning vid terminsstart

HUR ANMÄLER JAG MIG?
Man behöver inte anmäla sig utan man dyker upp vid nybörjarestarten. Behöver man komma i kontakt med oss skriver man till centkarate@gmail.com

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.