HISTORIA KRISTIANSTAD

Karaten etablerade sig i Sverige mitten på 1960. De som tränade på 60-talet var oftast självlärda och tränade efter handböcker i Karate. Ordförande Kurt Kolmfors, Sekreterare Gunnar Nismark och
Kassör Zivko Brajic

1971 kom Karaten till Kristianstad och gick under Kristianstad Judoklubb. Karaten blev en sektion i judoklubben. Träningen hölls i samma lokal som judon nämligen i Distingo-huset.

Den första tränaren i Kristianstad var Jugoslav vid namn Andrija Lesanovic. När den första Karate träningen startade 1971 var det endast 12 personer som tränade. Den nu äldste kvarvarande, fortfarande aktiv inom karaten i Kristianstad, är Zivko Brajic.

Efter ett år bestämde sig Andrija Lesanovic att sluta med Karaten i Kristianstad.

Samtidigt började ett samarbete med ”Enighet” i Malmö och Ted Hedlund. Hedlund kom till Malmö från Chicago USA 1970 och bildade Enighet Karate klubb. Karateklubben i Kristianstad blev den andra klubb som etablerade i Skåne. Kort därefter följde sedan Lund som den tredje klubben. Samtliga klubbar tränade stilarten Shotokan

I slutet av 1972 blev Zivko huvudinstruktör i Kristianstad. Detta blev också sista året som Karaten gick under judon, i samband med att samarbetet upphörde, bytte man träningslokaler.
1973 inledde man ett samarbete med Näsby IF och träningslokalen blev istället Näsby gamla skola samt Fröknegårdsskolan. Året efter, den 16 februari 1974 blev Karaten i Kristianstad en självständig klubb och fick sin första Historiska Styrelse.

Året efter, den 9 april blev Karaten i Kristianstad också invald i Svenska Budoförbundet. 1976 bytte Karaten lokaler till Österängskolan. Klubben utvecklades och antalet medlemmar ökade. 1981 blev det ett rekordår i antal medlemmar. Antalet uppgick till 247 st. Detta antal skall enligt Zivko´s anteckningar vara det största antalet i Karatens historia i Kristianstad fram till i dags datum.

Karaten i Kristianstad har under åren rönt en hel del framgångar på tävlingar runt om i Sverige, och även utanför landets gräns. 1976 på LAG-SM för Seniorer i Göteborg blev det Brons till klubben, och 1985 gick Guldet till Kristianstads i LAG-SM för Juniorer i Stockholm. Klubben i Kristianstad hade också några Svenska Mästare, några Silvermedaljörer samt även några deltagare i Landslaget. Det blev också flera DM-mästare.

Bäst gick det för Dejan Brajic som tog hem Guld i både SM, NM och EM. Dejan tog även hem några EM-brons m.m. under sin aktiva tävlingsperiod på hela 7 år (1985 – 1992) i Svenska Junior/Senior Landslaget.

FAKTA/HISTORIK: Zivko Brajic
– dåvarande ordförande & instruktör/coach i Kristianstads KK

ÖVRIGA HÄNDELSER
1994 Bildades Centrum KK Kristianstad
1998 Bildades Centrum KK Sölvesborg
2014 Bildades Centrum KK Sportkarate

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.